Unfriended (2014)

Jeg har set Unfriended (2014), på opfordring af Mikkel. En gyser om en flok unge mennesker der har en ubehagelig oplevelse på Skype – og hvis I har prøvet at bruge programmet ved I hvor skidt det kan gå, og ikke ulig den ægte vare bliver deres sessioner da også afbrudt i samme tempo som fornuft i et afsnit Parasite Hotel.

8/10 Figaw’er, 5.7 på IMDB.

Mit review indeholder lidt filmtekniske spoilers, men jeg skal nok lade være at afsløre historien – og specielt ikke hvis man har set traileren der jo basically er slang for “2 min. complete summary of the movie” these days.

Dog er der lige et par ting jeg er nødt til at kommentere på først.

1. I åbningsscenen foregår der et Skype opkald, opkaldet starter,

“hej, hvordan går det?”
– Hej, det går fint.

.. Hvad i alverden er det for en form for opførsel online? Aldrig har jeg prøvet et Skype opkald der ikke startede, “Hej.. hej.. hallo?.. Kan du høre.. *på tastaturet* kan du høre mig? hallo? Jeg ringer lige op igen. Jeg genstarter lige Skype. Hallo? Nu kan jeg ik.. Er din mikrofon tændt?… Okay, nu kan jeg høre dig. Hej, hvordan går det?”

2. (Tiny spoiler alert.) På et tidspunkt bliver der overført et billede på Skype, 1,6 mb. Instantly overført. ALDRIG har skype overført noget med mere end 40 kbps. Det er simpelthen uncanny, og det ødelægger fuldstændig fordybelsen for nogen som helst der har prøvet at bruge Skype. Bevares, jeg kan forstå at det virker fjollet at sidde i 30 sekunder og vente på, men her skal man ikke undervurdere forventningens glæde ved at vente lidt i en gyser. – Det skal også siges at billedet der kommer før (ja, der kom to billeder, det var den spoiler, men jeg gider ikke træde nogen over film-fusserne!) blev overført med 40kbps, hvilket var meget realistisk; til gengæld åbnede billedet i første forsøg og uden fejl, og skulle ikke overføres igen. Jeg skal lige love for at det er premium-udgaven af Skype de har fået adgang til her!

Ting jeg er imponeret over. Eftersom filmen foregår fra den enes “skrivebord” på en Mac Book, er jeg meget imponeret over.

– Der er ikke noget Skype vandmærke. Det er basically en to timers on/off Skype session – bevares, der står Skype i hjørnet osv. når det er det aktive program, men de kunne sagtens have smurt tykkere på og lige haft et vandmærke med også; minus product placement, det kan Figaw godt lide!

– Der er virkelig blevet post-edited godt i den screencast der. Der foregår jo noget “mystisk” på deres computere, og de forskellige programmer mimic’er at der foregår noget lusk, og mangler forskellige features, eller knapper. Dét er noget en datalog bliver glad for når det bliver gjort ordentligt! – Og jeg er genuinely nysgerrig efter hvordan de har lavet et par af tingene. Der er et par ting der fejler lidt, men okay, det er en film. Alle der har set film med mig ved at jeg bliver lidt pernitten (læs: en nar), lige så snart der kommer en skærm i billedet, med kommentarer som “det kan man slet ikke med en computer!”, Lige efter nogen har rejst sig efter at blive skudt eller deslige.)

– Deres glitch-art er flot. Hvabehager? – kan det være flot at ødelægge et ellers perfekt billede? Yes, det er en thing, og ikke “bare” Skypes retarderede måde at streame webcams på, og det giver en meget “hvad foregår der”-feel til filmen, når deres billeder en gang imellem hænger lidt – et godt alternativ til den ellers ekstremt overused effekt i gysere – hey, lad os slukke lyset, så kan folk ikke se hvad der foregår, uuuh! Originalt!……………….

Historien er meget klassisk, “noget med nogen der er blevet sur og skal have hævn”, handler om cyberbullying (red. mobning på nettet), der er relevant som aldrig før, og bliver egentlig eksekveret meget fint.

Filmen har også et dejlig hjemmelavet feel, og virker lowbudget uden at være billig. – Det lyder selvmodsigende, men take, “det virker ikke som en dyr film, men det gør bestemt ikke noget.” Den havde et budget på $1M så det er ikke ingenting, men der mangler bestemt ikke store CGI monstre (se: (spoiler alert) 10 Cloverfield Lane, budget $15M) eller et helt hus der bliver superimposed med 3 forskellige scener /virkeligheder samtidig (se: Oculus budget $5M. Nej seriøst, se Oculus, den er fed.) Den klarer sig helt fint med sine midler, og skuespillerne virker meget troværdige. – I den her dur er det måske groft at kalde $1 million for low-budget, når Paranormal activity blev skudt for sølle $15.000. Men Rocky blev også lavet for $1 million og er på Wikipedia – Notable low-budget films, fordi den gross’ede $225M og gjorde Onkel Stallone kendt, og vi ved alle at hvis noget står på Wikipedia, så er det rigtigt. Men ret skal være ret Unfriended gross’ede altså også $68M; ganske nydeligt i sin genre.

Worth a watch hvis man er til en easy-going teenage-gyser/drama i den mere tekniske afdeling med cyberbullying som tema.

On a related note. Lad nu være at poste billeder og videoer af hinanden forskellige steder uden at få lov først, ellers kan I jo se filmen og se hvad der sker! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.