Nakkefilet, Svin m. Sunset Boulevard Herb-Style Pommes Frites og Brun Sovs

Serves: 1 person.
Tid: 1 time 3 kvarter.
Aktiv tid i køkkenet: 2-3 kvarter.

Ingredienser

  • Nakkefilet, Svin, ca. 300 gr
  • To gulerødder, tommel+pegefinger tyk og en dåsecola lang
  • 3 fed hvidløg
  • Vand, ca. 0.5-0.7 liter
  • Smør, 100 gr.

Pommes Frites

  • Salt, peber, oregano
  • Pommes Frites, ca 300 gr.

Brun Sovs

  • Grøntsags bouillon, 1 terning
  • 250 ml piskefløde
  • Maizena, (eller klassisk, 2 spsk. hvedemel og en halv kop mælk!)
  • Sovsekulør

Fremgangsmåde

Svin: ca 1 time 30 min.

Smelt smør i en gryde ved høj varme. Når det er smeltet lægges svinefileten forsigtigt ned og brunes på begge sider.

Når fileten er brunet, tilsættes vand til den er dækket, gulerødder og hvidløgs skåret (ikke hakket) i stykker.

Det simrer i ca. 1 time 15 min. Vent ca 50 min. med at fortsætte.

Pommes Frites: 25-30 min.

Tænd en ovn på 200 grader, normal. Pommes frittes hældes i en pose med 1-2 spsk. olie. Ryst posen så olien bliver ligeligt fordelt. Fordel dem ud i ét lag på et ark bagepapir på en bradepande og strø salt, peber og oregano udover. Sæt dem i midten af ovnen når den er klar.

Rod lidt rundt i dem efter 15 minutter og sættes ind igen. Hold øje med dem efter 7 minutter – de må ikke blive for mørke.

Sovs: ca. 15 min.

Når svinet er færdigt tages det op på en tallerken og pakkes ind i sølvpapir. Gulerødder og hvidløg bliver bare liggende. Væsken der er tilbage i gryden skummes.

Når man skummer, tager man en te-/ske og fjerner forsigtigt det øverste lag olie/fedt der har lagt sig på toppen. Svin er meget fedt, og der vil derfor være ca. et halvt krus man kan tage af. Det kræver øvelse at blive god til at skumme, og god sovs kræver kærlighed, gør dig umage! – Man kan med fordel tage gryden af blusset så væsken er mere rolig.

Når der ikke er mange olie-pletter tilbage i toppen af væsken tilsættes fløde til man skammer sig (jeg skammer mig ikke), en terning grøntsagsbouillon smuldres derned, og der røres let mens sovsen varmes op. Hvis man er old-school blander man sin jævning, der hældes i før det koger – ellers står der på Maizena hvad man gør. Sovsen bringes i kog og smages til med salt og peber.

Når sovsen har været oppe og koge – under omrøring! Tages den af blusset og gulerødderne fiskes op (de er måske gået lidt i stykker grundet udkogning og at man har rørt i det, men det giver smag til sovsen).

Anret på en tallerken. Svin, pommes frites og sovs henover. Er man vild med skamkogte gulerødder kan disse også sagtens spises – personligt smagte jeg på dem et par gange, men valgte bare at nyde deres tilføjelse til sovsen og svinet.

God opvask og bon appétit!

Billede: https://www.instagram.com/p/BC_NnHbHiCB/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *